Autor Tema: Kalibar 6,5 x 57 Mauser. Iskustva, za i protiv.  (Pročitano 5401 puta)

Sale

• Sniper Recruit
  • *
Kalibar 6,5 x 57 Mauser. Iskustva, za i protiv.
« poslato: Maj 20, 2008, 08:10:00 posle podne »
Dobro veče momci.
Mada vaš rad pratim iz prikrajka već duže vreme ovo mi je prvi post koji šaljem (postavljam). Forum je odličan i zaista obrađujete sjajne teme i bavite se pitanjiima (oružjem, pogotovu lovačkim, municijom, balistikom..) koja me jako interesuju.
Zovem se Aleksandar (nadimak Sale) iz Beograda sam i obožavam lov.  :D Uh, čim čujem ovu reč odmah se oraspoložim.
Lovim sa manjim prekidima skoro 15 godina i za sada je to jedina stvar koju bih mogao da radim svaki dan. Ko dete s kruške...ne bih se skidao.
Planiram, kod nas u Zastavi, kupovinu još jednog karabina u gore pomenutom kalibru (6,5 x 57 Mauser) pa me zanima vaše mišljenje, iskustva. Koristio bih ga isključivo za lov srneće divljači i još poneke sličnih gabarita. Da li preporučujete još neki kalibar? Ako da koji? Iskreno dugo mi se po glavi motao .243 Win ali me je nekako (verovatno zbog težine zrna i svoje veće lovačke primenjivosti) privukao stari 6,5 x 57 Mauser.
Inače od oružja posedujem još karabin Cesku Zbrojovka 555 .30-06, Browning BAR .30-06 i Fabarma Gamma u 12 cal.
Pozdrav.
« Poslednja izmena: Decembar 31, 1969, 11:00:00 posle podne Sale »
Lovim zato što volim prirodu!

MAUZ

• Administrator
  • Sniper Team Leader
    • http://www.ribolovci.com
(Nema teme)
« Odgovor #1 poslato: Maj 20, 2008, 11:12:34 posle podne »
Sale, poznajemo li se? JEsi li razmislio o  25-06?
« Poslednja izmena: Decembar 31, 1969, 11:00:00 posle podne MAUZ »
Aj lep je jelen, a lepa je i srna, jos je lepsa devojcica crna!

http://www.youtube.com/watch?v=ZpOLRa0t0uc

http://www.ribolovci.com
http://www.lorist.co.yu

Kurafte-muljafte

• Sniper Team Member
(Nema teme)
« Odgovor #2 poslato: Maj 21, 2008, 06:10:04 pre podne »
Pošto sam imalac istog u štuc verziji da ti opričam svoje iskustvo sa njim. Pa zastavina varujanta štuca(manlihera-konjičkog...) je vrlo spretna za rukovanje zgodnjikava po lovačkom izgledu i iznad svega ne toliko skupa oko 40000iljada.Što se kalibra tiče o njemu sve sami superlativi i pohvale ali džaba ako nema dobre džebane za njega. A toga kod nas ima i to zrna od 8.9.10 grama a radi ih PPU cena oko 50ak dindži. U najavi je i grom za 6.5 mm cevke tako da ćeš imati sasvim solidan domaći izbor od kojeg nema glava da te boli. Inače u pojedinim šumarijama pored 7x64 ovim kalibrom peglaju svu divljač i srndaća,lopatara,muflona,svinju,jelena ... pored domaće municije za 6.5x57 imaš i ogroman izbor  stranjske municije  za njega još ako si punušić ili imaš tetku i teču u EU brate gde će ti kraj biti... :)Prema tome da ne žvaćem više tople, preporuke ovom dedici od 100 i nešto leta. I iskustvo iz prakse srndać pogodjen sa njim na daljani od 100 metara kosim hicem odozgo na dole otišao je sa mesta nastrela par skokova. Čist prostrel minimalno oštećenje gotovo bez hematoma krvni trag izuzetan,po otvaranju divljači od srca napravljena pašteta... u poredjenju sa .243 uvek glas za 6.5x57 :) :) :)
« Poslednja izmena: Decembar 31, 1969, 11:00:00 posle podne Kurafte-muljafte »

Sale

• Sniper Recruit
  • *
(Nema teme)
« Odgovor #3 poslato: Maj 21, 2008, 06:54:12 pre podne »
Citat: "MAUZ"

Zdravo Mauz.

Mislim da se ne poznajemo u stvari siguran sam. Moguće da postoji jos neki Sale na ovom forumu mada nisam primetio da neko koristi ovaj nadiamk pa sam se zbog toga tako i krstio.
Verovatno će mo se nekad upoznati.  :D
Pozdrav.

Sale

• Sniper Recruit
  • *
(Nema teme)
« Odgovor #4 poslato: Maj 21, 2008, 07:15:57 pre podne »
Citat: "Kurafte-muljafte"
Pošto sam imalac istog u štuc verziji da ti opričam svoje iskustvo sa njim. Pa zastavina varujanta štuca(manlihera-konjičkog...) je vrlo spretna za rukovanje zgodnjikava po lovačkom izgledu i iznad svega ne toliko skupa oko 40000iljada.Što se kalibra tiče o njemu sve sami superlativi i pohvale ali džaba ako nema dobre džebane za njega. A toga kod nas ima i to zrna od 8.9.10 grama a radi ih PPU cena oko 50ak dindži. U najavi je i grom za 6.5 mm cevke tako da ćeš imati sasvim solidan domaći izbor od kojeg nema glava da te boli. Inače u pojedinim šumarijama pored 7x64 ovim kalibrom peglaju svu divljač i srndaća,lopatara,muflona,svinju,jelena ... pored domaće municije za 6.5x57 imaš i ogroman izbor  stranjske municije  za njega još ako si punušić ili imaš tetku i teču u EU brate gde će ti kraj biti... :)Prema tome da ne žvaćem više tople, preporuke ovom dedici od 100 i nešto leta. I iskustvo iz prakse srndać pogodjen sa njim na daljani od 100 metara kosim hicem odozgo na dole otišao je sa mesta nastrela par skokova. Čist prostrel minimalno oštećenje gotovo bez hematoma krvni trag izuzetan,po otvaranju divljači od srca napravljena pašteta... u poredjenju sa .243 uvek glas za 6.5x57 :) :) :)

Hvala na postu.
Isto sam i ja čuo od starijih lovaca, iskusnih ljudi koji kada im pomeneš magnum odskoče od stolice a o poluautomatu da i ne govorim. Svi u glas najbolji evropski kalibar pa najbolji evropski kalibar...
Iskreno, slično razmišljamo po pitanju municije mada nabavka iste iz EU nije problem. Ideja mi je da sada pokušam da nadjem nekoga dobrog puškara u KG, da mi sklopi nešto dobro, kundačara već imam, za optiku znam šta ću i to bi bilo to.  8)
Nego reci mi kurafte...koji metak si najviše koristio i koji je pokazao najbolje performanse (od PPU-a ili strane proizvodnje)? Iščačkao sam negde podatke o CDP-u i čini mi se da je odličan izbor jedino ne znam kako se pokazao u praksi. Nisam nikada lovio sa ovim zrnom a i ne poznajem nikoga ko ga je koristio.  :roll:
Pozdrav.

Kurafte-muljafte

• Sniper Team Member
(Nema teme)
« Odgovor #5 poslato: Maj 21, 2008, 07:35:38 pre podne »
Ja sam odabrao 9 gramsko PPU spbt kao srednju vrednost izmedju teškog 10gr i ,,lakog,, 8gr. Posle sam od Svifta čuo da i njegov prijatelj sa istim sve pegla. Takodje nisam bio lenj pa sam zvao PPU pa sam tamo popričao sa konstruktorom koji mi je objasnio sve ,,tajne,,. I on kaže da za naše uslove najbolja je 9gramska kombinacija a ista je vrlo tražena na severu Evrope gde to isto zrno ali u kalibru 6.5x55 ne mogu da isporuče koliko prodaju ,,severnjacima,,. Još kad se pojavi grom ima čuda da načine. :) :) :)

swift

• Sniper Team Member
(Nema teme)
« Odgovor #6 poslato: Maj 21, 2008, 07:46:47 pre podne »
Citat: "MAUZ"

Razmisli o:

6.5x57...cca E0  3100J u    8, 2 gr......VO  cca  850 m/s
.25-06....cca  Eo  3200J u    6.5 gr......VO   cca  1000 m/s
.25-06...cca  EO  3400J u    7.5 gr......Vo   cca  950 m/s
.270........cca  Eo  3700J u    8.4 gr..... VO  cca   950 m/s

Sve ih radi Zastava, mislim karabine.
Za sve, PPu pravi municiju.

Ostalo je stvar afiniteta.
« Poslednja izmena: Decembar 31, 1969, 11:00:00 posle podne swift »

thunder11

• Administrator
  • Sniper Section Leader
    • http://www.snajperskimetak.com/
!!!
« Odgovor #7 poslato: Maj 21, 2008, 07:58:54 pre podne »
Ne bih se usudio da komentarisem 6.5x57 iz tog razloga sto ne znam kako se pokazao na terenu. Mogu da komentarisem nase trziste dzebane koje diktira sta ce se kupiti. Pre nekih mesec dana jedan moj drugar je hteo da kupi Rem 222 ali sam mu preporucio da se drzi standarda zbog municije. Tako je zavrsio sa 223 koji je platio negde oko 20.000 dinara.
Mislim da je dobro da pogledas Win 270. On je takodje u toj klasi koju ti preferiras a mislim da je dostupnost municije veca. Takodje voleo bih da cujem misljenja drugih ovde o Win 270.

thunder11
« Poslednja izmena: Decembar 31, 1969, 11:00:00 posle podne thunder11 »
Postoje li dvodjelni leupold nosaci,fiksni, a da su iz jednog dijela?
Blackadder: We\'re about as similar as two completely dissimilar things in a pod.

thunder11

• Administrator
  • Sniper Section Leader
    • http://www.snajperskimetak.com/
!!!!
« Odgovor #8 poslato: Maj 21, 2008, 08:00:45 pre podne »
I dok sam ja kuvao kafu Swift me je pretekao i 270 uvrstio u svoje favorite. Iako nisam lovac uboo sam pravu stvar :D Ave Swift! :D

thunder11
« Poslednja izmena: Decembar 31, 1969, 11:00:00 posle podne thunder11 »
Postoje li dvodjelni leupold nosaci,fiksni, a da su iz jednog dijela?
Blackadder: We\'re about as similar as two completely dissimilar things in a pod.

Kurafte-muljafte

• Sniper Team Member
(Nema teme)
« Odgovor #9 poslato: Maj 21, 2008, 08:09:03 pre podne »
Pa u praksi je takav da vas negde neće pustiti da pucate lopatara ili muflona ako nemate 6.5x57 ili 68. :) Čudnovato ponašanje profesionalaca? :) :) Verovatno zato što mrze američku pop kulturu:) !

swift

• Sniper Team Member
(Nema teme)
« Odgovor #10 poslato: Maj 21, 2008, 01:55:44 posle podne »
Pa u praksi je takav da vas negde neće pustiti da pucate lopatara ili muflona ako nemate 6.5x57 ili 68. :) Čudnovato ponašanje profesionalaca? :) :) Verovatno zato što mrze američku pop kulturu:) !

Slusaj ti Kurafte.....Balisticaru. Dobices mujlafte, jer vredjas. 8)
.270 win je car od kalibra.Ko nije pucao i ne zna sta je to.
To je san svakog savremenog lovca. Snajke kada saznaju da lovac puca
iz 270 win, pucaju lastresi, seku se vene, muzevi imaju rogove..
E to je praksa, brale moj, dokazala.
Tacka.
« Poslednja izmena: Decembar 31, 1969, 11:00:00 posle podne swift »

Sale

• Sniper Recruit
  • *
(Nema teme)
« Odgovor #11 poslato: Maj 21, 2008, 02:26:47 posle podne »
Citat: "swift"
Slusaj ti Kurafte.....Balisticaru. Dobices mujlafte, jer vredjas. 8)
.270 win je car od kalibra.Ko nije pucao i ne zna sta je to.
To je san svakog savremenog lovca. Snajke kada saznaju da lovac puca
iz 270 win, pucaju lastresi, seku se vene, muzevi imaju rogove..
E to je praksa, brale moj, dokazala.
Tacka.

Ovo je najači argument do sada. Ko šiša 6,5 x 57 :!: Ako snajke padaju na .270, kakva balistika, kakvi bakrači .270 i tačka :D Hoći i mene da jure snaše 8). Na rame dorađeni .270 pa drito na korzo. Moj bato :!:
Sada ozbiljno .270 je bio u igri ali je upravo nedovoljan izbor kvalitetne municije kod nas prevagnuo na nesavršeni .30-06. O 25-06 nisam razmišljao jer me je upravo od njega odbila početna brzina metka preko 1000 m/s i relativno lako zrno. Mislim da je brzina ispod 900 m/s + teže zrno dobitna kombinacija i zato me toliko kopka 6,5 x 57. Ako mi treba metak za daleka pucanja onda .30-06 Federal BT od 150 g (9,7gr) i to je to. Dovoljno brzine i dovoljno energije čak i preko 300 m što je ipak u realnom lovu retkost. Ponekad u Vojvodini na srndaća...
Pozdrav

Sale

• Sniper Recruit
  • *
(Nema teme)
« Odgovor #12 poslato: Maj 21, 2008, 02:54:27 posle podne »
Ja sam odabrao 9 gramsko PPU spbt kao srednju vrednost izmedju teškog 10gr i ,,lakog,, 8gr. Posle sam od Svifta čuo da i njegov prijatelj sa istim sve pegla. Takodje nisam bio lenj pa sam zvao PPU pa sam tamo popričao sa konstruktorom koji mi je objasnio sve ,,tajne,,. I on kaže da za naše uslove najbolja je 9gramska kombinacija a ista je vrlo tražena na severu Evrope gde to isto zrno ali u kalibru 6.5x55 ne mogu da isporuče koliko prodaju ,,severnjacima,,. Još kad se pojavi grom ima čuda da načine. :) :) :)

Hvala na savetu. Probaću i pokušaću da prevaziđem taj glupi otklon koji imam prema domaćoj municiji. Sa 9gr ni neki "veprić" do 90 kg ne može da te iznenadi.
Koristio sam Grom u 7 x 57 R cal. i nikad nisam uspeo da ga nađem da bih video šta metak pravi. Istina sve što sam pucao tu je i ostalo (mislim na mestu nastrela), zapamtio sam samo neverovatnu probojnu moć. Jednog srndaća sam na nekih 100m pogodio u vrh grudi (tako je bio okrenut) metak je prošao kroz celo telo i izašao na butu :shock: unutra je ostala kaša ali metka nigde. Neko ga hvale neki kude čak dotle da tvrde da je PP pokvario reputaciju ovim zrnom. Ne znam zašto :?:  
Poz.

bajesasa

• Sniper School Graduate
  • **
(Nema teme)
« Odgovor #13 poslato: Maj 21, 2008, 06:44:43 posle podne »
poz mom imenjaku saletu i svima ucesnicima ,sto toliko begate od 6.5 kalibra,pravo zadovoljstvo je loviti ili pucati takvim oruzjem.Licno posedujem 6.5 x52 carkano jeste stari kalibar ali je ugodan pucanj,balistika je prilicno dodra sve zavisi od zrna,koristim 9g prvi partizan, 10,1 norma to je vec malo pretesko.Imam kuma koji koristi6.5x57r za triling,skoro je odstrelio jelena 10.3g pao je na mestu odstrela ,ako si u mogucnosti da uzmes 6.5  misim da neces se kajati. :?
« Poslednja izmena: Decembar 31, 1969, 11:00:00 posle podne bajesasa »

Kurafte-muljafte

• Sniper Team Member
(Nema teme)
« Odgovor #14 poslato: Maj 22, 2008, 06:23:17 pre podne »
Dobro de Svile nemoj odma da pretiš ,,s nabijanje rogovi,,u nas cigani tj romi snajke mnogo teže kažu NE i svima lepo, važno je samo da ti je kalibar i cevka ok.za opaljivanje ,,metka,, :) :)  Pošto momak ima već 30-06 ja bih njegov ,,problem,, posmatrao vako: 6.5x57 nosi 6,7.8.9. i 10 gramsko zrno a onda nastavlja sa 30-06 9.7.10.11 .12.13+ i još ako nabaavi 9.3x62 ima i 16.18+ pokrio je sve što hoda severnom hemisverom. Fali mu samo pračka za kamenje, vazdušara za komšiluk i top ako slučajno opet krenemo do Tokija.  I ovo novo zrno  je sigurno pravijo neki naš ćovek ne bi se ono džaba zvalo (g)ROM. :shock:  :shock:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: I šteta što je se gigant balistike i lova demonstrativno razdružio sa nam baš bi nam sad dobro došao da pozbori neku zlatousnu i pametnu misao! :lol:  :lol: