Kalibar 7.62x39 (PAP)

Balistika,rucno punjenje, kvalitetna municija za takmicenja i.s.l

Moderatori: Moderator, MMM

Re: Kalibar 7.62x39 (PAP)

Postod thunder11 » Pet Mar 05, 2010 12:22 pm

Pozdrav,
promer zrna 7.62 x 39 nije isti sa promerom zrna 30-06. Tako recimo 7.62 u našem slučaju ima dijametar od 0.312 inča a 30-06 308". U principu bi trebalo da radi zato što je 30-06 zrno manje ali se postavlja veliko pitanje preciznosti istog tj. njegovog kretanja kroz cev koje bi trebalo da je kontrolisano. Takođe, težina zrna može biti dodatni problem.
S druge strane, PAP je poluautomat što bi trebalo da da lovcu prednost u lovu na crnu divljač jer je u mogućnosti da brzo ispali propratni hitac. Tako bi 2 lepo plasirana zrna 7.62x39 sa manje udaljenosti trebalo da završe posao. Ono što je lepota kod slabijih punjenja je smanjenje mogućnosti prostrela divljači tj. zrno završava u telu lovine i tako pravi veći šok. Kod prostrelne rane, zrno prazni svoju energiju van divljači. Ubeđen sam da je to jedan od glavnih razloga zbog čega su mnogi lovovi na crnu divljač sa ovim punjenjem prijavljeni kao uspešni.

thunder11
Postoje li dvodjelni leupold nosaci,fiksni, a da su iz jednog dijela?
Blackadder: We're about as similar as two completely dissimilar things in a pod.
Korisnikov avatar
thunder11
Master Sniper

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 7:01 pm

Re: Kalibar 7.62x39 (PAP)

Postod aca-laki » Sub Mar 27, 2010 2:07 pm

Imam dobra iskustva sa papovkom,jedina po meni mana je komplikovan sistem za vojne potrebe,sto u lovu nije tolika mana.Zavisno sta se lovi i na koju daljinu puca tako i rezultati idu.Moj stric je skoro imao svinju na oko 250m,tu je odma i pala.Mada znam i neke ljude koji su isli sa tezim zrnom od 11g to je podzvucna municija za ap m70,ima bas jak udar zrna,ali i manu manjka snage za repertiranje.
aca-laki
Sniper Recruit

Pridružio se: Sub Mar 06, 2010 4:20 am

Prethodni

Povratak na Municija