od ROLLINS » Pet Dec 04, 2009 6:20 pm
Opruzni celik je odlican materijal. Mnogo bolji od mnogih napucanih i navikanih,sa onim komplikovanim nazivima koji treba da po automatici opravdaju zvucno ime neke firme. I cenu naravno.
Jako je bitan celokupan kvalitet noza,tek sporedna stvar dali je placen 20 ili 200 evra. Eura,ojra,evrova.
Vrlo verovatno da je debelo najbitnija stavka za vlasnika nekog noza,bar mislim da je tako ili bi trebalo da bude,jeste da je on jako zadovoljan sa svojom alatkom. I da zna njene limite i mogucnosti. Celici su u principu samo malo manje ili malo vise dobri.
Jednako bitna kao i ova najbitnija stavka jeste geometrija seciva i drske. I jos mali milion nekih stvari koje cine pravi noz.
Na polju celika koji se koriste za ovo o cemu je rec ,a to su rez i bod,prvenstveno rez,u poslednjih par stotina godina nista revolucionarno nije proizvedeno. Nista. Jedina revolucija jeste marketinska. Koliko nozeva-skoro isto toliko i marketing menadzera i poznavaoca materije. I svaka bitnija firma ima svoje You Tube fajlove sa uputstvima kako izlomiti i istupiti njihove nozeve.
Sto se mene tice,cisto laicki kao i sve prethodno sto sam napisao iznad a i ranije,za bacanje se koriste nozevi za bacanje,koji su pride i vrlo namenski. Za sve ostalo se koriste svi ostali,bolje ili losije. Slucajno poznajem coveka,i to vrlo dobro,koji je svojevremeno bio jako dobar u bacanju noza,a ubedljivo najbolje od svega se po njegovom misljenju pokazala obicna zasiljena armatura. Zapravo vuceni celik. Sem sto je jeftin do bola. I nije frka kad urnises vrata od poljskog cucavca,pa kad ti upadne tamo gde nisi nameravao. Nema zavrtanja rukava,samo se nasmejes.
Imam taj kukri koji se pominje,zaista vanserijski dobar materijal. I rez. Sve ostalo na njemu zahteva ozbiljnu prepravku.
I tako...kao i svaki prosecan stanovnik nase zemlje,onako laicki i bez ikakve lose namere.
Well I started out younger at things that people start younger at
And a thousand days and nights of getting overexposed
Then someone asks, "How do you sleep at night?"
With the borrowed dreams from a broken past